Voor jou

Herken je dit?

Als trainen niet mag maar spierkracht wél nodig is.

Hoe kun je herstellen van een blessure als je alleen maar mag stappen?

Genezingsproces

Genezing kost tijd en toezicht

Je paard heeft een blessure opgelopen en die moet genezen. Tijdens dit herstelproces is de belastbaarheid van je paard beperkt

Je paard heeft een peesblessure opgelopen en de pees moet genezen. Dat kost zeker een maand of vier, maar natuurlijk doe je er alles aan om je paard weer gezond te krijgen: training zet je tijdelijk op een laag pitje. Je bent al blij dat je aan de hand mag stappen, want stel je voor dat je paard boxrust moet houden.

Je doet het graag hoor, voor je paard, maar het kost wel al je tijd. Meerdere keren per dag naar stal om je paard te stappen, het is bijna niet te doen. Hoe moet je dat combineren met je werk?

De onrust giert door je lijf als je zelf niet op stal bent. Er lopen daar zoveel mensen rond, je weet niet wie je paard in de paddock zet, er is vaak druk verkeer en er gebeurt altijd wel iets waar je paard van kan schrikken. Niemand houdt rekening met jouw paard, maar jij zit met de gebakken peren als hij zich opnieuw blesseert!

Herken jij dit? Niet meer kunnen paardrijden; te weinig tijd om zelf de begeleiding te geven die jouw paard verdient; te weinig controle over de situatie omdat je er niet altijd bij kunt zijn.

Hoe zou het voor jou zijn als je wist dat jouw paard rustig kon genezen?

Draagkracht

Verlies van spiermassa gaat ten koste van draagkracht

In blessuretijd krijgt je paard weinig beweging. Binnen een paar weken zie je het verschil: spieren verdwijnen véél sneller dan ze worden opgebouwd

Het is natuurlijk jammer dat je niet kunt trainen, maar ach, die wedstrijden wachten wel. Wat je veel erger vindt: je ziet alle spieren die je hebt opgebouwd verdwijnen als sneeuw voor de zon, het gaat vast eeuwen duren voordat je paard weer in conditie is!

Yes, vier maanden verder en je mag weer mag opbouwen van de dierenarts. Rechtuit stappen onder het zadel, om mee te beginnen. Maar je hebt maanden niets gedaan en je paard is dolenthousiast… Je bent niet bang aangelegd, maar eigenlijk durf je er niet zomaar op te gaan zitten; het wordt een hele uitdaging, hoe hou je hem in stap?

Gelukkig, het eerste stukje is goed gegaan en je bouwt de training verder uit. Tot die middag dat je paard uit stal komt en je meteen ziet dat hij anders loopt. Nee, niet weer!! De scan geeft uitsluitsel: je paard heeft een nieuwe pessblessure, nét boven de eerdere blessure. En je was nog wel zo voorzichtig!

Herken jij dit? Niet meer kunnen trainen, een paard dat zonder spieren en conditie alleen maar kwetsbaarder wordt en jij moet al die opgekropte energie in goede banen zien te leiden zónder hem te overbelasten

Hoe zou het voor jou zijn als jouw paard zijn spierkracht en conditie kon behouden in blessuretijd?

Welzijn

Een paard vol energie wordt fris en onberekenbaar

Elk paard wil bewegen. Langere tijd niet mogen bewegen leidt tot frustratie én gaat ten koste van mentale fitheid

In blessuretijd kun je niet trainen, want belasting verergert de blessure. Je paard mag niet meer in de wei staan, want dan kan hij gaan rennen. Niet in de paddock met andere paarden, want ook spelen is een risico voor het genezingsproces. Soms geeft de dierenarts je paard zelfs een aantal weken boxrust …

Eten gaat natuurlijk wel gewoon door. Je paard heeft weinig te doen en hij moet echt rustig blijven, dus je geeft hem toch maar wat extra ruwvoer. Maar je paard wordt intussen wel steeds dikker en zwaarder!

Het breekt je hart: als de andere paarden op stal naar buiten gaan, mag jouw paard niet mee. Met die blessure kan hij voorlopig niet meer in de kudde staan. Niet meer krauwen met een maatje en niet meer samen foerageren. Jij snapt nog dat dit tijdelijk is, maar je paard staat intussen te vereenzaamen …

Herken jij dit? Geen vrije beweging meer, niet lekker kunnen grazen, amper nog contact hebben met soortgenoten, extra voer voor een beetje ontspanning. Je begrijpt heel goed dat je paard geen paardenleven meer heeft en gefrustreerd raakt, maar je weet niet hoe je dat moet veranderen.

Hoe zou het voor jou zijn als jouw paard mentaal fit kon blijven in blessuretijd?